Skip to Content

Waarom zijn lieveheersbeestjes in uw huis en wat moet u doen als ze zich beginnen te verspreiden?

Je ziet ze elk jaar: kleine karmijn-kleurige insecten met afgeronde schildjes versierd met kleine zwarte stippen. Misschien denkt u niet veel na over lieveheersbeestjes of lieveheersbeestkevers. Ze zijn ongevaarlijk, zegt u tegen uzelf, dus gaat u verder met uw dag. Maar deze schattige kleine kevertjes kunnen meer ravage aanrichten dan u denkt, vooral als er een plaag in uw huis is. Als u de veel voorkomende soorten lieveheersbeestjes leert kennen, kunt u beter voor uw huis zorgen - en misschien uw tuin redden.

Hoeveel soorten lieveheersbeestjes bestaan er?

U hebt waarschijnlijk wel eens de ronde soorten in uw tuin gezien, maar de coccinelliden zijn een zeer diverse groep die wereldwijd voorkomt, met meer dan 6000 beschreven soorten.

 

De verscheidenheid aan kleuren en patronen van de lieveheersbeestjes is immens. Hun kleuren variëren van geel, rood, zwart, en zelfs bruin. Zowel het patroon als de kleur kunnen binnen de soort aanzienlijk verschillen, waardoor sommige lieveheersbeestjes er totaal verschillend uitzien.

 

De meeste lieveheersbeestjes zijn zeer nuttige insecten, omdat ze een groot aantal bladluizen verslinden, die bekend staan als schadelijke insecten in de landbouw. Sommige uitheemse soorten worden echter met transporten ingevoerd of zijn actief ingevoerd als biocontrolemiddel tegen plagen in de glastuinbouw en kunnen een aantal ongewenste effecten veroorzaken.

 

Een voorbeeld is Harmonia oxyridis, ook bekend als de harlekijn, een veelkleurige Aziaat of Aziatisch lieveheersbeestje, die van nature voorkomt in het Verre Oosten. Zij werden eerst in Japan en Korea aangetroffen, maar zijn inmiddels ook in verscheidene Europese landen en de Verenigde Staten geïntroduceerd.

 

Waarom zitten er lieveheersbeestjes in mijn huis?

De kans is groot dat u lieveheersbeestjes in uw huis hebt aangetroffen tijdens de koudere maanden. Dat komt omdat ze in de winter een winterslaap houden, maar in de lente komen ze tevoorschijn als de temperaturen geleidelijk aan warmer worden. Dan gaan ze op zoek naar voedsel - en uw tuin is de dichtstbijzijnde overvloedige bron. U zult ze waarschijnlijk zien zitten op de onderkant van planten of op de bomen in uw tuin.

 

Waar er voedsel voor lieveheersbeestjes is, zijn er ook lieveheersbeestjes-eieren. Zoek ze op de randen van de bladeren. De larven komen op die plekken uit, maar ook op bomen en struiken. Ze zullen ook honger hebben. Als het geen insecten- of stuifmeeletende types zijn, zullen ze zich verslinden aan uw fruit, bladeren en andere begroeiing.

 

Hoe kom je van lieveheersbeestjes af in uw huis?

Zoals u al weet, kunnen lieveheersbeestjes zich voortplanten. Hoewel ze ander schadelijk ongedierte in uw tuin kunnen eten, kunnen sommige soorten zich ook voeden met uw planten. Een ervaren ongediertebestrijdingsbedrijf kan hun aanwezigheid op uw terrein onder controle krijgen. Een typische strategie is om zich te richten op gebieden langs ramen en deuren waar ze uw huis binnenkomen en verlaten. Zowel chemische als biologische producten kunnen dan zorgen voor een effectieve bestrijding van dit ongedierte.

Voor meer informatie

 • Goed om te weten
  Geschiedenis van Wereldmuggendag
 • Goed om te weten
  Feiten over muggen en muggenbeten
 • Goed om te weten
  Vectorziektes en muggen als gevaarlijke ziektedragers
 • Goed om te weten
  Feiten over ziektes die door muggen worden overgedragen (Deel I)
 • Goed om te weten
  Geschiedenis van Wereldmuggendag
 • Goed om te weten
  Feiten over muggen en muggenbeten
 • Goed om te weten
  Vectorziektes en muggen als gevaarlijke ziektedragers
 • Goed om te weten
  Feiten over ziektes die door muggen worden overgedragen (Deel I)