Skip to Content

Feiten over muggen en muggenbeten

Waarom jeuken muggenbeten en vanwaar komt de jeuk bij muggenbeten? Alles wat u moet weten over muggen.

Wanneer de temperatuur stijgt, de dagen langer worden en mensen meer tijd doorbrengen in de buitenlucht, dan weten we dat de zomer is aangebroken. Als u daarbij denkt aan gezellig in de tuin zitten met familie en vrienden, dan mag u niet vergeten waar u ‘s avonds vaak mee te maken krijgt... Inderdaad, muggenbeten en zoemende muggen! 

 

Muggen zijn insecten en horen (net als vliegen) tot de diptera-orde (tweevleugeligen). Er bestaan meer dan 3.600 soorten muggen op aarde. Er is zelfs een wereldmuggendag. Deze kleine en kwetsbare diertjes hebben een lange, buisvormige mond en die gebruiken ze om de huid van hun slachtoffers te doorboren en hun bloed op te zuigen. Hierdoor krijgen we muggenbeten die we kunnen zien op onze huid. Maar wist u dat enkel vrouwtjesmuggen steken? Dat komt omdat ze het ijzer en de eiwitten in het bloed nodig hebben om hun eitjes te kunnen leggen. Daarnaast kunnen zowel mannelijke als vrouwelijke muggen zich voeden met suikerachtige plantensappen en nectar.

 

Muggen, hun zoektocht naar voedsel en muggenbeten

Door de intense hitte in combinatie met de regenbuien, biedt de zomer meestal de ideale omstandigheden voor muggen om zich voort te planten. Wanneer het bijzonder nat en warm is, kan er om de 14 dagen een nieuwe generatie muggen ontstaan. Eén enkele vrouwtjesmug kan tussen de 200 en 300 eitjes leggen in stilstaand water, zoals waterplassen, vijvers of regentonnen. 

 

Heeft u zich al eens afgevraagd; waarom jeuken muggenbeten 's avonds?  Wel, de meeste muggen houden niet van direct zonlicht en komen daarom liever pas tijdens de schemering uit hun schuilplaats om op zoek te gaan naar voedsel. Vrouwelijke muggen vinden hun voedselbronnen, ons dus, door de koolstofdioxide die we uitademen, maar ook door onze lichaamsgeur en zelfs onze lichaamstemperatuur.  Ze kunnen hun driedimensionale reukzin zelfs tot op 40 meter afstand gebruiken om te bepalen hoe ver hun voedselbron precies is verwijderd. U merkt het al, muggen zijn uitstekende jagers maar voor elk probleem bestaat een goede oplossing. Dus u wordt vooral 's avonds gestoken door muggen omdat muggen dan het actiefst zijn en de jeuk bij muggenbeten ontstaat vrij snel nadat u gestoken bent.

 

Waarom jeuken muggenbeten en vanwaar komt de jeuk bij muggenbeten?

Eenmaal ze bij hun voedselbron zijn, gebruiken ze hun snuit om door de huid van hun gastheer te dringen en zijn bloed op te zuigen. Tegelijkertijd injecteren ze hun speeksel met antistollingsmiddel, zodat het bloed goed blijft stromen. Door het speeksel dat ze injecteren, zijn we gevoelig voor muggenbeten en kunnen er ziektes overgedragen worden. Wist u trouwens dat een mug tot drie keer haar gewicht in bloed kan absorberen op ongeveer drie minuten tijd.

 

Het immuunsysteem van de gastheer beschouwt het geïnjecteerde speeksel van de vrouwtjesmug als vijandig, waardoor de immuun cellen reageren en histaminereceptoren vrijkomen. De histamine veroorzaakt een allergische reactie, die een zwelling en jeuk bij muggenbeten veroorzaakt. Meestal zijn muggenbeten onschadelijk, maar ze kunnen allergische reacties, ontstekingen en zelfs de verspreiding van ziektes veroorzaken. Daarom is het dus belangrijk om uzelf te beschermen tegen muggen en hun muggenbeten.

Aangeraden producten

Voor meer informatie

 • Goed om te weten
  Geschiedenis van Wereldmuggendag
 • Goed om te weten
  Vectorziektes en muggen als gevaarlijke ziektedragers
 • Goed om te weten
  Geschiedenis van Wereldmuggendag
 • Goed om te weten
  Vectorziektes en muggen als gevaarlijke ziektedragers