Skip to Content

Hoe u insecten in uw huis kan identificeren en er als een pro van af kan komen

Wat is dit voor insect in mijn huis? Het identificeren van het ongedierte dat zich in uw huis bevindt is een essentiële stap om er vanaf te komen. Als u achter het verkeerde insect aangaat, kunt u een serieus probleem hebben, want ongedierteplagen kunnen in een paar dagen van kwaad tot erger gaan.

 

Als u niet zeker weet wat voor soort insect in uw huis zit, zijn er vijf stappen die u moet nemen om uw probleem als een pro te identificeren.

1. Verzamel een monster van de insecten

Misschien weet u precies waar de insecten zich schuilhouden, of ziet u er slechts af en toe één of twee. Misschien heeft u knaagsporen op uw meubels of muren gezien, of misschien heeft u dode insecten rond zien hangen op een bepaalde plek in huis. U kunt ook uitwerpselen van insecten hebben gezien. Elk van deze tekenen kan ertoe leiden dat u zich realiseert dat er sprake is van een plaag, maar u moet een monster van de insecten verzamelen als u uw probleem gaat identificeren.

 

Enkele gebieden om te kijken zijn:

 

 • Achter de keuken, wasruimte of bijkeuken apparaten
 • Onder gootstenen
 • Binnen uw muren en in donkere, vochtige kasten
 • Onder vloerplanken of in dakspanten
   

Het meeste ongedierte, zoals kakkerlakken, is 's nachts actief en verkiest vochtige en donkere plekken in huis. Mieren zijn overdag zelfverzekerd in de open lucht en zullen een looproute van hun kolonies buiten naar uw huis maken. Verschillende andere insecten hebben hun eigen gewoonten, dus het is belangrijk dat u ze kunt vinden om het monster te verzamelen dat u nodig hebt voor identificatie.

 

2. Herken de geur van het insect

Dit is misschien niet de meest aangename techniek, maar wel een belangrijke. Sommige mieren en kakkerlakken geven een duidelijke geur af als u erop stapt.

 

3. Controleer de kleuren van het insect

Een van de belangrijkste manieren om een plaag te identificeren is aan de hand van de kleur en het patroon. Op het eerste gezicht zou u kunnen denken dat alle kakkerlakken, mieren en andere insecten er hetzelfde uitzien, maar bij nader onderzoek zult u zich realiseren dat er unieke kleuren en patronen zijn die specifiek zijn voor elk type insect.

 

4. Overweeg de grootte van het insect

Binnen een bepaalde soort insecten zijn er verschillende soorten.  Denk eraan, binnen een bepaalde soort, kunnen er verschillende maten zijn, afhankelijk van de leeftijd van het insect

 

5. Elimineer insecten die niet overeenkomen met uw monster 

Terwijl u uw insectenmonster onderzoekt op grootte, kleur en geur, begint u met het elimineren van insecten die niet aan deze identificatie voldoen. Het identificeren van insecten is de eerste stap om van de invasie af te komen, dus het is belangrijk om vandaag nog te beginnen.

Aangeraden producten

Voor meer informatie

 • Goed om te weten
  Geschiedenis van Wereldmuggendag
 • Goed om te weten
  Feiten over muggen en muggenbeten
 • Goed om te weten
  Vectorziektes en muggen als gevaarlijke ziektedragers
 • Goed om te weten
  Feiten over ziektes die door muggen worden overgedragen (Deel I)
 • Goed om te weten
  Geschiedenis van Wereldmuggendag
 • Goed om te weten
  Feiten over muggen en muggenbeten
 • Goed om te weten
  Vectorziektes en muggen als gevaarlijke ziektedragers
 • Goed om te weten
  Feiten over ziektes die door muggen worden overgedragen (Deel I)