Skip to Content

Chikungunya Virus: Symptomen, behandeling en preventie

Muggenbeten zijn nooit prettig, en afgezien van de jeuk zijn er veel redenen om er bang voor te zijn. Chikungunya is een virus dat wordt overgedragen door Aedes-muggen. Het virus, dat sinds 2014 bekend is, wordt niet als dodelijk beschouwd, maar het veroorzaakt ernstige en invaliderende symptomen en kan leiden tot langdurige chronische ziekte.

Symptomen

De symptomen van het Chikungunya-virus beginnen ongeveer drie tot acht dagen nadat een persoon is gebeten door een besmette mug. De meest voorkomende symptomen zijn:

 

 • Hoge koorts, vaak rond 38 tot 40 graden, die plotseling opkomt en meestal drie tot zeven dagen aanhoudt. De koorts gaat vaak gepaard met slapeloosheid, hoofdpijn en extreme vermoeidheid.
 • Intense gewrichtspijn en/of gewrichtsstijfheid, die meestal kort na de koorts begint. De pijn is vaak hevig en het (de) aangetaste gewricht(en) kan (kunnen) volledig geïmmobiliseerd zijn.
 • Een rode, vlekkerige uitslag die kan jeuken, prikken of beide. De uitslag verschijnt vaak op armen of benen en komt in ongeveer de helft van de Chikungunya-gevallen voor.
   

Andere, minder vaak voorkomende symptomen zijn misselijkheid, diarree, overgeven, zwelling van de gewrichten, buikpijn en oogirritatie. De meeste mensen beginnen zich binnen zes tot negen dagen beter te voelen; Chikungunya kan echter chronische, langdurige gewrichtspijn en artritis veroorzaken, lang nadat het virus uit uw bloed is verdwenen.

 

Diagnose en behandeling

Chikungunya virus kan worden bevestigd door een bloedtest. Aangezien de symptomen van het virus vergelijkbaar zijn met die van Zika, en dengue en vaak door muggen in dezelfde geografische regio's worden verspreid, zal uw arts uw bloed waarschijnlijk op alle drie testen.

 

Zoals bij de meeste virusinfecties bestaat de meest gebruikelijke aanpak erin de symptomen te behandelen tot het virus zijn beloop heeft gehad. Acetaminophen of paracetamol kan worden gebruikt om koorts, pijn en zwelling te verminderen. U moet het gebruik van niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID's) vermijden totdat uw arts knokkelkoorts heeft uitgesloten, omdat NSAID's bloedingen kunnen veroorzaken. Neem geen corticosteroïden, die uw immuunsysteem kunnen onderdrukken en de infectie erger kunnen maken.

 

Risicofactoren

Mensen ouder dan 65 jaar, pasgeborenen en mensen met een verminderd immuunsysteem lopen meer kans op ernstige symptomen of complicaties van het Chikungunya-virus. Geïnfecteerde personen met reeds bestaande reumatische aandoeningen of die ouder zijn dan 65, lopen meer kans op chronische gewrichtspijn of andere langdurige symptomen. Als een persoon eenmaal het virus heeft gehad, is het onwaarschijnlijk dat hij of zij het opnieuw krijgt.

 

Preventie

De beste manier om Chikungunya te voorkomen is te vermijden dat u door muggen wordt gebeten. Gebruik insectenwerende middelen, en houd de huid bedekt, vooral overdag, wanneer de muggen die dit virus overbrengen het actiefst zijn. Beperk de buitenactiviteiten, vooral als u merkt dat er muggen aanwezig zijn. Wees voorzichtig als u reist naar gebieden waar het virus wijdverspreid is, zoals Zuid-Amerika, Centraal-Amerika, Zuidoost-Azië, de Verenigde Staten, en sommige delen van Centraal-Afrika. Er is momenteel geen vaccin beschikbaar.

 

Als u symptomen ondervindt die lijken op die van het Chikungunya-virus, neem dan meteen contact op met uw arts. Iedereen bij wie dit virus is vastgesteld, moet extra voorzichtig zijn en contact met muggen vermijden om te voorkomen dat het virus op anderen wordt overgedragen.

Aangeraden producten

Voor meer informatie

 • Goed om te weten
  Geschiedenis van Wereldmuggendag
 • Goed om te weten
  Feiten over muggen en muggenbeten
 • Goed om te weten
  Vectorziektes en muggen als gevaarlijke ziektedragers
 • Goed om te weten
  Feiten over ziektes die door muggen worden overgedragen (Deel I)
 • Goed om te weten
  Geschiedenis van Wereldmuggendag
 • Goed om te weten
  Feiten over muggen en muggenbeten
 • Goed om te weten
  Vectorziektes en muggen als gevaarlijke ziektedragers
 • Goed om te weten
  Feiten over ziektes die door muggen worden overgedragen (Deel I)