Skip to Content

Argentijnse mieren: Wat zijn ze & hoe kom ik er van af

Als u ooit een lange rij marcherende mieren hebt gezien, is de kans groot dat het Argentijnse mieren waren. Argentijnse mieren zijn een invasieve mierensoort die ongelofelijk moeilijk te verwijderen kan zijn als ze eenmaal uw huis zijn binnengedrongen. Wat zijn Argentijnse mieren, waarom zijn mieren een probleem, en hoe komt u van mieren af als ze in uw huis zijn?

Wat zijn Argentijnse mieren?

Argentijnse mieren zijn kleine, bruine mieren met lange antennes die verdeeld zijn in 12 segmenten. Werkmieren zijn meestal tussen de 2-3 millimeter lang, en de koninginnen zijn ongeveer 4-6 millimeter lang.

 

Deze mieren komen over de hele wereld voor en zijn geïdentificeerd op elk continent behalve Antarctica.

 

Zoals de meeste mieren, gebruiken Argentijnse mieren een feromoonspoor om zich te verplaatsen en voedselbronnen te vinden. Terwijl de meeste mieren sporen trekken van het nest naar een van deze bronnen en terug naar het nest, zijn Argentijnse mieren uniek in het gebruik van een ononderbroken spoor van feromonen van de ene bron naar de volgende. Dit resulteert in extreem lange mierensupersnelwegen, die het gemakkelijkst te herkennen kenmerk van deze soort zijn.

 

Argentijnse mieren bouwen kolonies op gemakkelijk toegankelijke plaatsen, zoals onder kleine stenen of ondiepe bladhopen, vlak onder het oppervlak van vochtige grond, in spleten in baksteen of beton, in rottende gebouwen, of zelfs in de verlaten nesten van andere mieren. Ze hebben geen angel en het is zeer onwaarschijnlijk dat ze mensen bijten.

 

Argentijnse mieren worden beschouwd als een invasieve soort en hebben de neiging inheemse mierensoorten die ze tegenkomen, uit te roeien. Deze mieren zijn problematisch vanwege hun extreme efficiëntie: ze planten zich snel en productief voort, ze eten zowat alles, ook de meeste voedingsmiddelen die mensen eten, en ze kweken zelfs hun eigen voedselbron, bladluizen, die een bekende plaag zijn voor tuinen en planten. Ze zijn ook piepklein en kunnen zich door de kleinste kiertjes wringen, waardoor ze bijna onmogelijk buiten te houden zijn.

 

Hoe kom ik van Argentijnse mieren af?

Een Argentijnse mierenplaag is waarschijnlijk de moeilijkste insectenplaag om te bestrijden, vanwege hun hardnekkigheid en efficiëntie samen met hun enorme aantallen. Om ze uit uw huis te helpen verwijderen, moet u ervoor zorgen dat de binnen- en buitenkant van uw huis goed worden onderhouden.

 

Elimineer zoveel mogelijk potentiële nest- en kolonieplaatsen door scheuren te dichten, oude planken te verwijderen of te repareren, en hopen vuil of bladeren rond de buitenkant van uw huis op te ruimen.

 

Breng deze mieren niet in de verleiding met een voedselbron: houd voedsel indien mogelijk afgesloten, laat geen voedsel- en waterbronnen op uw terras of patio staan, raap dierenvoer of water op wanneer het niet in gebruik is, maak barbecueroosters vaak schoon, en vermijd het bewaren van etensresten of compost in de buurt van uw huis.

 

Helaas zijn gewone preventieve maatregelen vaak niet genoeg om vastberaden Argentijnse mieren op afstand te houden. Het verdrijven van deze insecten uit uw huis vereist meestal het gebruik van producten zoals mieren aas of gel om te helpen zich te ontdoen van hen.

 

Argentijnse mierenpopulaties zijn de laatste jaren sterk toegenomen. Wees u bewust van dit problematische ongedierte en neem voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat ze uw huis binnendringen.

Aangeraden producten

Voor meer informatie

  • Goed om te weten
    Geschiedenis van Wereldmuggendag
  • Goed om te weten
    Feiten over muggen en muggenbeten
  • Goed om te weten
    Vectorziektes en muggen als gevaarlijke ziektedragers
  • Goed om te weten
    Feiten over ziektes die door muggen worden overgedragen (Deel I)
  • Goed om te weten
    Geschiedenis van Wereldmuggendag
  • Goed om te weten
    Feiten over muggen en muggenbeten
  • Goed om te weten
    Vectorziektes en muggen als gevaarlijke ziektedragers
  • Goed om te weten
    Feiten over ziektes die door muggen worden overgedragen (Deel I)